راه های طبیعی برای حمایت از سلامت کبد
مقادیر انرژی بالا در رژیم غذایی می تواند ظرفیت کبد را بیش از حد به کار گیرد و ممکن است منجر به مشکلاتی مانند کبد چرب شود.
هنگامی که کبد یک حیوان آسیب می بیند، می تواند اثرات مخربی بر سلامتی، مصرف خوراک و عملکرد داشته باشد. از این آسیب ها می توان با رژیم های غذایی متعادل و افزودن اسیدهای صفراوی جلوگیری کرد.
کبد که بزرگترین اندام داخلی بدن حیوان است، عملکردهای بسیار مهمی دارد. نقش مهمی در تنظیم گردش خون و هورمون ها، متابولیسم مواد مغذی، ترشح صفرا، سم زدایی و ایمنی دارد. در اینجا ما نقش کبد، چگونه کبد می تواند در حیوانات مزرعه آسیب ببیند و راه های حمایت از سلامت کبد را توضیح می دهیم.
متابولیسم مواد مغذی
برای شروع، کبد را می توان به عنوان مرکز متابولیک مواد مغذی در نظر گرفت، زیرا در ذخیره گلیکوژن، تجزیه گلیکوژن به گلوکز، گلوکونئوژنز و تبدیل گلوکز به لیپید برای حفظ تعادل متابولیسم گلوکز در بدن نقش دارد. کبد همچنین یک ارگان مهم برای متابولیسم چربی و مرکز حمل و نقل چربی است. نقش مهمی در فرآیندهای هضم ، جذب ، سنتز ، تجزیه و حمل مواد حاصل از متابولیسم دارد. همچنین یکی از اندام های اصلی برای سنتز اسیدهای چرب، کلسترول و فسفولیپیدها در بدن است.
علاوه بر این، در فرآیند انتقال زیستی لیپید، کبد می تواند بسیاری از مواد فعال بیولوژیکی مهم مانند اسیدهای صفراوی، کورتیکواستروئیدها، هورمون های استروئیدی و غیره را تولید کند. هنگامی که متابولیسم چربی مختل می شود, چربی نمی تواند از کبد جابجا شود و به این ترتیب در کبد تجمع می یابد و سندرم کبد چرب ایجاد می شود. اسیدهای آمینه، سنتز پروتئین، دآمیناسیون، ترانس آمیناسیون و سایر عملکردها در کبد انجام می شود.
بیشتر بخوانید: ا توجه به مسئولیت قابل توجه کبد، در صورت بروز مشکل جانبی، عملکرد تولید و راندمان پرورش مرغ های تخمگذار به طور جدی تحت تاثیر قرار می گیرد. بنابراین باید در تغذیه و مدیریت روزانه به سلامت… بیشتر |
پروتئین سنتز شده برای نیاز اندام ها و بافت های بدن وارد گردش خون می شود که برای حفظ متابولیسم پروتئین بدن از اهمیت بالایی برخوردار است. در عین حال ، کبد اندامی است که بیشترین ویتامین های A ، E ، K ، B1 ، B2 ، B6 ، B12 ، اسید پانتوتنیک و اسید فولیک را ذخیره می کند. هنگامی که کبد بیمار می شود، علائمی مانند علائم ناشی از کمبود ویتامین ها و رشد آهسته وجود خواهد داشت.
شکل 1 – عملکردهای چندمنظوره کبد
ترشح صفرا
سلول های کبدی اسید صفراوی تولید می کنند که از طریق مجرای صفراوی به کیسه صفرا منتقل می شود. کیسه صفرا تغلیظ و صفرا را تخلیه می کند. صفرا از طریق مجرای صفراوی وارد دوازدهه می شود که نه تنها باعث هضم و جذب چربی در روده کوچک می شود، بلکه به طور مداوم مواد زائد متابولیکی بدن و اجسام خارجی را به روده منتقل می کند و اجسام خارجی را دفع می کند. بنابراین ، صفرا هم مایع گوارشی و هم مایع دفعی است.
سم زدایی و ایمنی
کبد عضو اصلی سم زدایی بدن است. مایکوتوکسین ها، داروها، اندوتوکسین ها و متابولیت ها را در بدن کاهش می دهد. سمیت داروها و اندوتوکسین ها را از طریق ترکیب، اکسیداسیون، احیا و هیدرولیز کاهش می دهد و حتی آنها را به ترکیبات غیر سمی تجزیه می کند که از طریق ادرار یا صفرا دفع می شوند.
وقتی صحبت از ایمنی می شود، کبد نقش مهمی ایفا می کند. این به این دلیل است که کبد دارای بزرگترین سیستم فاگوسیتی از سلول های رتیکولواندوتلیال در بدن حیوان است. لایه اندوتلیال سینوسی کبدی حاوی تعداد زیادی سلول کوپفر است که توانایی فاگوسیتی قوی دارند. 99 درصد از باکتری های موجود در خون هنگام عبور از سینوس کبدی بلعیده می شوند. در عین حال، کبد همچنین مکان مهمی برای سنتز ایمونوگلوبولین ها (IgG، IgA، IgM) و مکمل (C3، C4) است و نقش حیاتی در ایمنی غیراختصاصی حیوانات دارد.
اثرات آسیب کبدی
با توجه به رقابت شدید بین شرکت های خوراک، به منظور به دست آوردن نرخ رشد بالاتر و ضریب تبدیل خوراک پایین تر (FCR)، خوراک به طور کلی حاوی سطوح چربی بالا (انرژی بالا) است. علاوه بر این، برای کوتاه کردن زمان عرضه به بازار، مرغداران گاهی اوقات مقدار خوراک را افزایش می دهند. در این حالت ، بار کبد حیوانات پرورشی بسیار بیشتر شده ، که به راحتی منجر به تجمع چربی در کبد می شود. این امر منجر به بزرگ شدن کبد و بروز بیماری های کبد چرب می شود.
علاوه بر این، عوامل ضد تغذیه ای (گوسیپول آزاد، گلوکوزینولات ها، تانن ها، مهارکننده های پروتئاز سویا)، مایکوتوکسین ها (آفلاتوکسین B1)، فلزات سنگین (سرب، جیوه) و سایر مواد سمی و مضر موجود در خوراک نیز می توانند باعث آسیب به کبد شوند. افزودن آنتی بیوتیک ها همچنین می تواند باعث آسیب ثانویه به کبد حیوانات مزرعه شود و منجر به بیماری کبدی ناشی از دارو شود.
هنگامی که عملکرد کبد و کیسه صفرا آسیب دیده است، مصرف خوراک و رشد کاهش می یابد. آسیب به کبد همچنین باعث ترشح ناکافی صفرا می شود، به طوری که حیوانات قادر به هضم کامل و جذب چربی رژیم غذایی نیستند و در نتیجه استفاده از خوراک کاهش می یابد و ضریب تبدیل افزایش می یابد. در موارد شدیدتر، سیستم ایمنی ضعیف می شود و خطر ابتلا به بیماری ها و حتی مرگ و میر افزایش پیدا می کند.
عملکرد اسیدهای صفراوی
برای محافظت از سلامت کبد، اسید صفراوی ضروری است. این مستقیم ترین، سریع ترین و مؤثرترین افزودنی کاربردی خوراک است. اسید صفراوی یک ماده استروئیدی است که توسط کبد با استفاده از کلسترول سنتز می شود. در فرآیند هضم و جذب چربی، کاهش کبد چرب و دفع سموم شرکت می کند.
نتیجه گیری
با توجه به اهداف اصلاح طبیعی، ایمن و سالم برای حیوانات مزرعه، اسیدهای صفراوی به تدریج توسط کارخانه های تولید خوراک دام و شرکت های پرورشی به عنوان ابزاری ارزشمند برای محافظت از سلامت کبد و کاهش بیماری های کبدی در حیوانات مزرعه شناخته شده است.